Download hier de eerste twee hoofdstukken van Spotlight!

Over mij

“Ik ben een ‘story-aholic’. Sinds ik kan lezen, verslind ik verhalen: ze brengen me rust, avontuur en verbreden mijn horizon. Een goed verhaal is voor mij een ticket naar een andere wereld waarin ik me totaal kan verliezen. Ze schrijven is nog een groter plezier: je schept samen met je personages een nieuwe werkelijkheid, die een extra dimensie geeft aan de wereld van alledag.”

Mijn naam is Joyce Spijker en ik ben schrijver, blogger en schrijfcoach. Het mooie van goede verhalen is dat je ze op verschillende manieren kunt gebruiken en dat ze de ontvanger altijd raken. En dat laatste is immers wat je wilt: als schrijver of als bedrijf. Wanneer je een verhaal vertelt, wordt dat onthouden, doorgegeven en onderdeel van je geheugen.

Verhalen in iedere vorm

Na bijna een decennium te hebben gewerkt als (strategisch) communicatieadviseur, heb ik me volledig toegelegd op mijn eerste liefde: (verhalen) schrijven. Dat doe ik in boeken (fictie en non-fictie), in (ghost)blogs voor bedrijven en als schrijfcoach voor mensen die hun verhalen graag beter willen vertellen.

Boeken

In 2013 kwam ik tot de ontdekking dat alles kan: mijn droom om een boek te schrijven én te publiceren bij een gerenommeerde uitgeverij (Meulenhoff Boekerij) kwam uit. Hoe? In de twee jaar ervoor startte ik met een blog om schrijfritme te ontwikkelen en feedback te analyseren, volgde ik schrijflessen (opleidingen, cursussen en masterclasses) in binnen- en buitenland en schreef ik in ongeveer 1500 uur en 1,5 jaar tijd mijn eerste roman Spotlight naast mijn fulltime baan. Met hulp van een literaire agent verkocht ik die binnen 10 dagen aan de uitgeverij van mijn keuze en kreeg ik er direct een contract voor een tweede bij. Natuurlijk zat daar een portie geluk bij, maar veel belangrijker dan dat laatste restje geluk waren die andere drie stappen als recept voor effectiviteit: leren, evalueren en doen.

Blogs

Omdat een boek een groot project is en pas na een paar maanden of zelfs jaren resultaat oplevert, combineer ik dat graag met korte verhalen in de vorm van blogs. Zo pas ik de creativiteit van een boek toe bij het schrijven van blogs en de deadlinedisciplines van het bloggen bij de boeken. Win-win. Omdat de markt verandert en je jouw product in de competitieve (online) wereld aan de man moet kunnen brengen, heb ik me de laatste jaren verdiept in storytelling en contentmarketing. Verhalen kunnen immers meer dan entertainen: ze zijn in staat om een bedrijfsimago te verbeteren, om het trotsgevoel van een organisatie op te krikken, om buitenstaanders te enthousiasmeren, klanten aan je te binden en conversie te vergroten.

Coaching

Omdat ik zeker weet dat ook jij die droom van een eigen blog of boek waar kunt maken, deel ik mijn kennis graag met jou. Via mijn blog, via online cursussen of via persoonlijke coaching. Waarom? Omdat er in de wereld nooit genoeg mooie verhalen zijn.

Wensenlijstje

Natuurlijk heb ik, ook op werkgebied, altijd nog wensen, van klein tot groot. Wat zou ik graag nog willen doen?
+ Een seminar/lezing geven over de kracht van verhalen.
+ Een column of blog hebben in een groot tijdschrift of een veelbezochte weblog.
+ Workshops volgen over vloggen…hoe vertel je een verhaal in beeld?
+ Een leuke, relaxte werkplek à la De Vrije Werkplaats in Amsterdam in (de omstreken van) Roermond om samen met andere ZZP’ers te werken, sparren en thee drinken :).
+ Nieuwe cursussen ontwikkelen.
+ Bevlogen verhalen maken voor interessante opdrachtgevers.